Keunikan rasa dan baunya membuatkan ia sering digunakan dalam masakan pelbagai bangsa. Ia juga mempunyai pelbagai khasiat dalam perubatan dan kecantikan, serta digunakan sebagai bahan awet semulajadi dan juga bahan kraftangan.
Itulah keistimewaan rempah ratus dan herba. Malah negara kita (Melaka khususnya) pernah menjadi pusat perdagangan rempah di rantau ini suatu ketika dahulu.
Antara fungsi rempah-ratus dan herba dalam masakan ialah menambah perisa dan kelazatan tanpa menambah lebih kalori, lemak, gula, sodium atau garam pada masakan. Aromanya bukan sahaja membuatkan kita tak sabar menikmati keenakannya, malah ia juga membuang bau tidak enak pada masakan seperti bau hamis daging, dan juga hanyir ikan. Rempah ratus dan herba dalam hidangan juga membuatkan masakan nampak lebih menyelerakan dengan warna dan bentuknya yang pelbagai.
English-Cinnamon
English-Cardamom
English-Star Anise
English-Coriander Leaves
English-Cumin
English-Tamarind Peel
English-Nutmeg
English-Cloves
English-Ginger
English-Garlic
English-Red Onion
English-Lemongrass
Sunday, September 6, 2009
Siri Kenali: Kenali Rempah Ratus Penyedap Makanan
Kayu Manis
Buah Pelaga
Bunga Lawang
Daun Ketumbar
Jintan Putih
Asam Gelugor
Buah Pala
Bunga Cengkih
Halia
Bawang Putih
Bawang Merah
Serai
Posted by Kelab ERT at 8:11 AM
Labels: Siri Kenali
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Comments:
Post a Comment