BUKAN sekadar popular, keistimewaan dan kepercayaan masyakat terhadap sesuatu makanan dapat ditonjolkan menerusi masakan. SEJAK zaman berzaman, makanan tradisi telah lama menjadi identiti sesuatu kaum kerana keistimewaannya. Daripada lauk-pauk, kuih-muih hinggalah makanan pembuka selera, ia turut merentasi budaya dan bangsa di negara ini.
Nasi/Beras
- Nasi Lemak
- Nasi Ayam
- Nasi Kunyit(pulut kunyit)
- Nasi Tumpang
- Nasi Kerabu
- Nasi Dagang
- Nasi Himpit
- Nasi Goreng
- Nasi Ulam
- Ketupat
- Lemang
- Pulut Kukus dalam Periuk Kera
- Pulut Panggang
Mi
- Mi Mamak
- Laksa Asam
- Char Kuey Teow Pulai Pinang
- Laksa Johor
Lauk Pauk
- Rendang
- Serunding
- Ayam Percik
- Manok Pansoh
- Masak Asam Pedas
- Gulai Tempoyak Ikan Patin
- Ikan Bakar
- Masak Ikan Tanah Liat
- Gulai Lemak Umbut
- Gulai Lemak Lada Padi
- Gulai Asam Rom
- Kari Kepala Ikan
- Kurma Daging
- Pajeri
- Masak Ikan dan Pisang dalam Buluh
- La-Tiang
- Daging Dendeng
- Ayam Panggang
- Botok-botok Ikan
Minuman
- Teh Tarik
- Cendol
- Air Batu Campur (ABC)
- Air Kelapa
- Air Selasih
Makanan Pembuka Selera
- Hinava/umai
- Pekasam
- Tempoyak
- Otak-otak
- Sambal Belacan
- Cencaluk
- Budu
- Sambal Gesek Ikan Bilis
- Sate
- Yee Sang
- Sata
- Telur Pindang
- Kerabu Mangga Muda
- Acar Buah
Kuih/Bubur
- Kuih Keria
- Kuih Koci
- Akok
- Kuih Seri Muka
- Kuih Cara
- Kuih Bingka
- Kuih Bakul
- Kuih Bulan
- Kuih Cincin
- Kuih Bakar
- Kuih Sepit
- Apam Balik
- Pisang Goreng
- Keropok
- Epok-epok
- Karipap
- Buah Melaka/Ondeh-ondeh
- Lempeng
- Bahulu
- Dodol
- Lempuk Durian
- Wajik
- Seri Kaya
- Halwa
- Agar-agar Sakar
- Halwa Sukun
- Tapai
- Masalodeh
- Putu Mayam
- Muruku
- Roti Jala
- Roti Canai
- Tosai
- Penderam
- Kuih Lopis
- Wajik Sirat
- Wajik Ubi Kayu
- Puding
- Laddu
- Bubur Pedas Sarawak
- Bubur Assyura
- Bubur Sum-sum
- Bubur Kacang Hijau
Am
0 Comments:
Post a Comment